Learning Solutions 2018 | Thales & Comenius

Loading Een ogenblik geduld
De pagina wordt geladen
Loading
 
 
 
 
 
 
 
 
 

+32 (0)3 744 21 66 Paul Chardômestraat 2 Bus 9-2, 9150 Rupelmonde
  • Thales & Comenius heten u welkom
    EQ Driven blended & embedded learning
Verslag van Learning Solutions 2018 in Orlando, USA.
27 - 29 Maart 2018

 
Dag 1

Meteen raak. De Keynote van Kai Kight was zondermeer zoals een keynote hoeft te zijn: boeiend, anders en vooral inspirerend. De kernboodschap van deze musicus, componist en ondernemer: "Speel je muziek of enkel noten?"
Trainers brengen bijgevolg best geen content alleen, ze inspireren en motiveren. Wat een treffende gelijkenis toch? Het is een mooie beeldspraak: sociale vaardigheden, leiderschap tonen, verkopen, communiceren, ... het is als muziek spelen. Dan komt de echte performance. En tegelijk de ideeën die je erover hebt en door krijgt, delen. Een essentieel onderdeel in het performance proces. Trainers, coaches, L&D facilitators, ... doen er goed aan hun tools, software, media, checklists, plannen, enzovoort te beschouwen als noten. Pas als ze er ook muziek mee spelen, zal er impact zijn. Improviseer. Leer. De toon is gezet. 

 
Mobile Learning - YouTube stijl. 
Sara Mercier zet een aantal feiten op een rijtje over video en de leermogelijkheden. Waarom het niet zou lukken? Droge kost, vervelend, geen interactie, complexe inhoud of moeilijk te vinden. We krijgen voorbeelden voorgeschoteld hoe het beter kan. Van Sesamstraat tot TEDed. Inhoudelijk onthouden we vooral de volgende elementen. Interactie gebeurt in het hoofd, niet met de mond. Interaction happens in the mind, not in the mouth! Als het niet relevant is voor de kijker, zapt hij weg. Breek alles in stukjes. Ontdoe elk stukje van overbodigheid. Hou enkel essentiele stappen over en doe het zelfs dan nog stap voor stap. En in een mobiele omgeving geldt zeker: "Make it imperfect, then it's real!  En ook: kleine schermen vragen grote visuals. En hoe beter je afbeeldingen ontworpen of gekozen zijn, hoe minder de tekst essentieel is. De analytics die veel platformen bieden geven je zeker de kans om de kwaliteit van de leervideo's te beoordelen: blijft de aandacht? Wanneer of waar haakt men af? 

Tools hoeft men niet ver te zoeken. Naast alle deugdelijke camcorders is de smartphone een puik en geavanceerd HQ opname medium. En tripods vind je voor erg schappelijke prijzen. Voor het editeren is naast Techsmith Camtasia en Adobe Spark Animoto een vermeldenswaardige nieuwkomer. En voor compressie de freeware Handbrake. En ook nog, vermijd LMS omgevingen waar logins, codes en layers de toegang beperken of zelfs verhinderen, net waar en wanneer de lerende de video nodig heeft...

 


Creating Engaging Learning Experiences.
Clark Quinn's betoog over engagement... was erg geëngageerd en engagerend:
Wanneer zijn intro's engagerend? "You need a hook". Denk aan humor of een drama. In positieve of negatieve zin.
Bij concepten zijn vooral 'signs' en 'models' succesvol.
Voorbeelden engageren vooral als ze concepten tonen in een context, story, strips met gedachtenbalonnen, video met overpeinzingen,...

 

Praktijk engageert vooral als de uitdaging niet te moeilijk is (frustrerend), noch te gemakkelijk (vervelend). Zorg voor rollen waar de lerende zich in terugvindt. En indien je voor multiple choice vragen kiest, zorg dat ze steeds contextueel zijn: Er gebeurt... Wat doe je? A, B of C?

Afsluiten heeft ook nood aan engagerende aspecten. Denken we maar aan reflectie, feedback, mirorring, zero based thinking. Alles wat uitnodigt tot transformatie, verandering en transitie. Nu kan je wat je voorheen niet kon. En wat zijn de volgende stappen?

Media engageren indien minimalistisch, ontdaan van 'the crap' en met 'characters' die uniek en toch realistisch zijn. Leuk bijkomend idee: speel met namen!

Social / Sharing engageert indien de omgeving veilig is, fouten aan bod kunnen komen, humor een plaats heeft. Ook hier een leuk idee: speel met universele en/of open deuren, m.a.w. problemen die door iedereen als gekend worden ervaren. 

Enkel persoonlijk engagement leidt tot... actie! 

 
 
Creating Microlearning Videos with PowerPoint. 
BYOD en ontmoet een nuchtere Zwitser met een Engelse naam: Daniel Jones. Een leuke praktische sessie waarbij we met z'n allen onontdekt terrein van PPT ontgonnen. Resultaat: een korte attractieve leervideo dankzij functies als 'morphe' en 'motionpad'. Krakken in deze tak van sport blijken BrightCarbon in de UK te zijn. 

 
 


 
70:20:10 - Learning Ecosystem Benchmarking Report. 
Conrad Gottfredson, Bob Mosher en hun team deden jarenlang onderzoek. De adoptie van performance support in L&D verloopt niet alleen moeilijk, doch ook traag. De conclusies zijn enerzijds niet fraai te noemen. Anderzijds gevenze hoop.

Wat denken we van en over het volgende:
L&D blijkt de grootste blokkerende factor te zijn bij de buy in van performance support. 
De meeste operationele managers zijn de grootste believers.
Business units willen niet enkel nog partner zijn in L&D, ze willen full ownership.

Voor wie nieuwsgierig is naar de cijfers en de resultaten: we hebben het rapport bij T&C klaarliggen. Contacteer ons en bereid je vooral voor op een confronterend gesprek. Al goed dat we jaren geleden de juiste naam gekozen hebben: T&C met de C van consultancy. Vandaag meer dan ooit. Vandaar dat leertrajecten die blended en embedded zijn, moeten bijdragen tot de perfomance en de support erbij en ervoor leveren. 

 

 

Boeken niet vergeten... 

Al goed dat British Airways wat extra kilootjes bagage toelaat. Want de boekenstand in Orlando op LSCon had veel verleidingskracht.
De T&C bibliotheek verwelkomt:
Long Story Short, Margot Leitman
How to shoot video that doesn't suck, 2 years of film school in 248 pages, Steve Stockman
Infographics, The Power of Visual Storttelling, Lankow - Ritchie - Crooks

En superplezant: DIY - Create a Serious Board Game van Silly Monkeys. een box die leerzame bordspellen snel helpt prototypen en ontwikkelen!  
Dag 2
 

Platon is een Award Winning Photographer en een Master Storyteller. Hij maakte foto's van alle wereldleiders dankzij zijn verbondenheid met UN. Achter elke foto zit een menselijk verhaal. Van vlees en bloed. Soms beklijvend, soms goedkoop: "Wat zou jij doen indien je niet bang was?". De uitspraak die het meest bleef hangen: "Don't stay in your own echoroom". Om dan toch weer met een open deur te eindigen: "Great leaders are servant". Daar moet je echt niet zo ver voor reizen. Ook niet voor Platon's verholen politieke bodschappen. Want die verdelen meer dan ze verbinden, ook al was dat laatste één van zijn bedoelingen. Het verhaal aan de foto hieronder verbonden is beklijvend. Benieuwd? Vraag ernaar... 
 


 
Mobile Tools for Content Creation. 
Nick Floro kwamen we al eerder tegen in de VS. Ook op Learning Solutions 2018 hier was hij van de partij en bracht een energieke sessie met een update van de nieuwste tools. Voor video en audio. Voor e -books. Passeerden de revue: OfficeLens, Videoshop, Touchcast, Adobe Capture CC, Audionote, BossJock en Sigil. Een aparte vermelding geven we hier voor Explain Everything, wat een App! We hebben die meteen een plaats gegeven in onze rubriek Social & Apps hier op onze website.
Andere ideeën die mee de plas oversteken naar huis: hardware voor mobiele audio-en videodoeleinden (Lighting sets, Osmo Mobile2, toffe tripods en lavalier microfoonoplossingen, ...). En tot slot: Reflector en Air Parrot om je mobiel scherm te "mirrorren" en "recorden" op je laptop of desktop!  


 
70:20:10 - Performance Support - 5 Guidelines to guarantee success. 
Conrad Gottfredson en Bob Mosher geven na de sessie op dag 1 (zie hierboven) gelukkig ook oplossingen en ideeën. Verrassend is dat zij grotendeels overeenkomen met de embedded aanpak van T&C. We sommen de 5 pijlers van de guideline voor performance support voor de lezer hier op:
1. Mindset - Van 'out the workplace' naar 'in the workflow'
2. Technology - Is geen doel op zich. Ondersteunend. Niet LMS centered. Best pragmatsich benaderd.
3. System & Non System - Van een LMS naar een MLES (Modern Learning (Eco) System). Blend the embedding: meetings, software, social, F2F, learning moments,...
4. Ownership & Maintenance - Maximale content creatie in de business. Maximale hulp bij het proces door L&D.
5. Add on or in - Training is part of the process and the add on in the process.

 

2018 Trends - What the Research Says About Microlearning, Social Tools and Video. 
Jane Bozath was weer in haar nopjes. Video? 51 % begint er niet aan door tijdsgebrek. Is it just shooting talking heads or do they tell a story? Microlearning? Kort, to-the-point en vooral... in de workflow! We creeren elke dag ons eigen microlearning moment als we Google of YouTube gebruiken... Social Tools? Sinds 2011 reeds overstijgt het gebruik de interesse. Toch een verrassing van formaat: (in de USA) blokkeert de firewall nog slechts in minder dan 10% van de bedrijven de toegang tot sociale media. 
Voor alle drie geldt:
The Way To Start... is To Start! Er was weer veel volk...

 

 
 
Taking a Page from Fiction: Applying Novel-Writing Tricks to Learning Design
Joseph Fournier is een aardige man. Met veel passie voor de boodschap dat we vanuit literair standpunt nog wel wat kunnen leren. Storytelling benaderen vanuit begrippen als protagonist, antagonist, de schurk, de verteller, de genres en het plot.... het is leerrijk. Ware het niet dat de verteller hier niet verder ging dan wat de documentatie doet bij de lezer bij het nalezen ervan. Na een half uur verkasten wij naar...

 
Rapid Prototyping Serious Games Using the Business Model Canvas
Alweer een aardige man, professor Dennis Glenn. Die had het Business Canvas Model (open source) al achter de rug en was toegekomen aan de interessante toepassing: het Game Design Canvas Model. De downloads en content hebben we dankzij de aangeboden url's al te pakken. Van microlearning gesproken.... En als je gebeten bent door het virus, passeer dan via de website van de collega van de professor, Steve Blanks!
 
Getting Started with Augmented Reality. 
Destery Hildenbrand is een straffe gast. Op 1 uur is de kerel er in geslaagd ons een AR toepassingen in elkaar te laten knutselen. En die eenvoudigweg nog ... eenvoudig werkt ook! Naast Aurasma viel de keuze op de tool Zappar. Benieuwd? Download de App in Google Play of de Apple Store. Scan de code hieronder en verras jezelf. 

 


 
 
Dag 3
 

Een mooie afsluiting op 2 vlakken. 

 
Tools, Apps and Online Resources - ELG Community Favorites. 
Het eerste vlak. Het heden...Een onderdompeling in een zee van Apps en Tools. De technische kelk, xAPI, HTML5 en analyse toepassingen, hebben we met plezier aan ons laten voorbij gaan.
We vermelden graag wel: Ishikawa, On-Line Convert.com (zelfs met QR codes voor verdere toepassing), Poll Everywhere, Google Cardboard, Microsoft Sway, Pixeur, Google Data Studio, Presenter Media, Screenpresso, Zotero, Canva, HP Reveal, Turning Point en met wat goede wil de Articulate Community (enkel lid worden en inspiratie opdoen, alsook toegang tot universeel bruikbare downloads).

En de T&C favorieten zijn:

 
                                      
 
 
De finale Keynote - Learning & The Future of Work. 

Het tweede vlak. De toekomst. Pakkend gebracht door Nancy Giordano, Strategic Futurist. Over leren en werken.

The Future? RIFF's! Relieves, Inspires, Frustrates en Freightens.

Je kan niet vertrouwen op je oordeel als je verbeelding geen focus heeft. Dat is een doordenkertje. Je hebt het in ieder geval nodig voor de volgende vraag. Als je weet dat de iPhone sinds 2007 bestaat en er ondertussen ontelbare Apps beschikbaar zijn die in meer of mindere mate gebruikt worden en als vanzelfsprekend worden beschouwd vandaag, en AI, Robotics, AR, VR,Internet of Things, Big Data, Blockchains, Nanotechnology, 3D Printing, Human-Machine Interfaces ... volop in ontwikkeling zijn, wat zal daarvan het effect zijn pakweg de komende 10 jaar?


 Dat brengt Giorgiano pas goed op dreef. 
Een VUCA wereld? Versatile, Uncertain, Complex and Ambiguous?
Een VUCA antwoord. Vision, Understanding, Collaboration and Agiliy.

Dat veronderstelt op zijn beurt 6 wellicht noodzakelijke shifts.

 


Doorheen de analyse wordt onvermijdelijk duidelijk dat empathie en emotionele intelligentie morgen en overmorgen nog meer dan vandaag meer dan nodig zullen zijn. De afsluiting van Learning Solutions 2018 was vanuit heel andere hoeken en perspectieven de bevestiging van ons bezoek aan de EQ World Summit eind 2017 in Dubai.

Tot volgend jaar in Orlando. Dat staat vandaag al vast. Gebaseerd op het zeer recente verleden van de voorbije drie dagen.

 

Deel deze pagina:

Pinterest

CONTACT


Tel +32 (0)3 744 21 66 Mobiel +32 (0)475 70 54 86 Skype luc.keppens Whatsapp Luc Keppens Paul Chardômestraat 2 Bus 9-2   9150 Rupelmonde Let's meet & connect!

LEERQUOTES


Wens je af en toe quotes en interessante links te ontvangen over EQ-drivers, blended en embedded leren, free tools en interessante algemene weetjes over L&D?
Klik dan op onderstaande knop om je in te schrijven voor onze leerquotes. Kort, krachtig en die komen alleen je richting uit als we iets nuttigs te vertellen hebben!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

OVER ONS


T&C is eerst en vooral een opleidingsarchitect met een embedded en blended aanpak. Wij ontwerpen didactisch en neurowetenschappelijk leertrajecten op maat, geen alleenstaande opleidingsmomenten. Want kennis is één zaak, deze durven gebruiken en daadwerkelijk omzetten in vaardigheden een heel andere. We focussen op vaardigheden, attitude en gedrag, gedreven en bekrachtigd door emotionele intelligentie!

© Copyright T&C Services. Alle rechten voorbehouden.