ATD 2017 | Thales & Comenius

Loading Een ogenblik geduld
De pagina wordt geladen
Loading
 
 
 
 
 
 
 
 
 

+32 (0)3 744 21 66 Paul Chardômestraat 2 Bus 9-2, 9150 Rupelmonde
  • Thales & Comenius heten u welkom
    EQ Driven blended & embedded learning
Verslag van ons bezoek aan de ATD Conference 2017 in Atlanta, GA, USA.
21 - 24 Mei 2017

 
Dag 1

Zondag, rustdag. Zo leek het. Deze dag krijgt een 6/10. Ja, we leggen de lat hoog.

Natuurlijk moet er altijd met 2 woorden gesproken worden, het kan ook aan de keuze van de sessies liggen.

 
Feedback. 
Dr. Brett Richards gaf alvast een mooie gedachte mee, naast het feit dat we een praktisch staaltje te zien kregen van de toepassing van J. Rhodes' TIP (Thinking Intentions Profile). Zeg maar denken in kleuren. 

Bij feedback richten we ons steeds op de acties (gedrag) en het resultaat. Weinig of niet komt aan bod welk (type) denkproces er aan de acties vooraf ging...

Feedback II.
Barbara Roche heeft een boek geschreven: "Commit to Confidence". Ook al trapte ze voor ons veel open deuren in, we nemen toch ook zaken mee:

Als feedback fout gaat, krijg je steevast: Fight, Flight or Freeze!
Als feedback goet gaat, wordt motivatie
gecreëerd door '4 Happy Chemicals': dopamine, seratonine, oxytocine en endorfine.
Goede feedback start bij een juiste intro. Dixit David Rock (Neuroleadership Institute): "The phrase 'Can I give you some feedback?' is like hearing footsteps behind you, in the dark, in a small alley. We immediately sense danger and expect the worst". Beter beginnen met een goede vraag, bijvoorbeeld "Wat vond je er zelf van?"...

Music Maestro!
Een aangenaam, speels en leerrijk intermezzo van Gary Muszynski, Orchestrating Excellence. 
Wat vind je van deze leiderschapsstijlen? Orchestration, Collaboration en Improvisation. Mooie oefeningen voor skills en tools op individueel en team niveau. Conduct, Inspire, Facilitate, Coach, Adapt & Change. Een mooi leiderschapspalet. En daar voegen we nog aan toe: Play & Say Yes To The Mess! Of herken je deze in DISC termen: Conductor,Improviser,Harmonizer en Composer. 
 
Social Learning
Van een spreker van Berkeley mocht meer verwacht worden. We houden het op enkele bruibare ideeën. Scoop.it, een (free) curation tool die we zeker zullen uitproberen. En wat inhoud verzamelen betreft: Seek-Sense-Share lijkt een bruikbaar model. Al moeten we er bij vermelden dat er een nieuw werkwoord voor nodig is, in het beste Nederlands: ont-crap-pen.
 
Dag 2

Maandag. Een topdag. 10/10. Lees vooral verder.

De keynote was een echte levensles van de eeneiige tweeling Mark en Scott Kelly. Allebei onderscheiden astronauten en Navy Captains. Kort gezegd komt hun boeiende verhaal hier op neer: zet je doelen hoog in, plan (desnoods kleine) stappen ernaar toe, aanvaard tussentijds mislukkingen, zet door, met focus op detail en laat je niet afleiden door zaken waar je toch geen controle over hebt. Dat kan tellen.

 
Expo open, ontdekking gedaan. 
We hebben een tool mogen aanschouwen die onze tekst omzet in een animatieverhaal. Dankzij Watson van IBM. Binnenkort staan op deze website onze eerste instructional animated video's! MP4 leerplezier. Uiteraard binnenkort ook te zien in T&C Quink.
 
Cafetaria Leren! 
Nog een schot in de roos. Omdat leren iets is wat we kiezen. En we beter onthouden wat een emotionele impact heeft. Het cafetaria leermodel loopt door 4 fasen: Primer / Foundational Content / Activities / Debriefing. Eigenlijk is deze vorm van leren een blended multiple microlearning architectuur. Wij zijn overtuigd, mede dankzij de aangereikte praktische templates en de extra frisse ideeën voor gamification. We kochten er meteen het boek "Let them Choose" van spreker Jillian Douglas bij. 
 
Leve de Infographics. 
Infographics maken als leertool. De sessie van Karin Rex was inspirerend. WRAP is het sleutelwoord: Wording & Whitespace, Repetition, Alignment en tot slot Proximity. Of met andere woorden: minder woorden; meer witte ruimte; herhaling voor cohesie en orde; harmonie voor stabiliteit en de juiste informatie bij elkaar. Piktochart, dat we hebben leren kennen op de Training Conference in San Diego, eerder dit jaar, kwam opgefrist aan bod. En de design inspiratie? Die is ook terug te vinden in het boek van Connie Malamed, "Visual Design Solutions". Recht van Atlanta naar onze boekenkast in Rupelmonde.
 
Content Curation. 
David Kelly, volgens onze bronnen geen familie van de keynote Kelly's, echter wel directeur van de eLearning Guild. Snel werd duidelijk dat content curation niet het verzamelen, weerhouden of filteren van inhouden is. Dat doe je immers voor jezelf. Het is echter wel  "elevation": attentie vragen en uitleggen waarom dat belang heeft. Daarbij staan 3 vaardigheden centraal in deze volgorde: luisteren, analyseren en delen. Daarmee realiseer je inhoudelijk meerwaarde onder de vorm van relevantie, volume en organisatie. "You Curate For Others"! Ook hier stak Scoop.it de kop op. Naast het idee van een wekelijkse blog met content links. 
 
Dag 3

Dinsdag. De dag van de zoektocht naar zinvolle leerinhoud. 8/10 is een strenge doch redelijke score. Lees vooral verder...

De keynote van Dr. Kelly (alweer) McGonigal was dubbel. Het is mooi in stress de positieve factoren te zien, alleen betwijfelen wij of het ontstaan van stress lineair vanuit een zorgreflex te beschouwen valt. Anyway.

 
Expo open. 
De zoektocht is nog niet afgelopen. Wellicht morgen nog een verrassing. 
 
Bold Leadership! 
We hebben een T&C bib vol leiderschapsinhoud. Het woord effectief komt daar geregeld tot vaak in voor. Maar "Bold"? Dat is nieuw: Bold Leadership. Inzichten van Zenger - Folkman. Wat de vertaling betreft zijn we er nog niet uit: stoutmoedig?, vrijmoedig?, Fors? Leiderschap... In ieder geval, een mooie benadering die we in de toekomst graag toevoegen aan onze leertrajecten en werkinhouden. Waarom? Omdat ze past in de visie van T&C op het ontwikkelen van geloofwaardig leiderschap. Inclusief 8 gewenste gedragspatronen. Gebonden met een mooie gedachte: cross training. Olympische zwemmers trainen vaak nog een andere sport, waaronder zelfs boksen, hardlopen,... want... meer, meer zwemmen is niet genoeg. 

Leervideo, Love? Hate? 
Een knotsgekke presentatie waarom men je leervideo zou haten of lusten. 10 erg praktische tips die we onmiddellijk zullen meenemen in onze volgende producties van leervideo's. De derde tip gaat over saaiheid. Waarvoor dan weer 10 praktische en laagdrempelige oplossingen werden aangereikt. lWe hebben ons lesje geleerd. Het resultaat is binnenkort ook mobiel te bekijken via... ook, inderdaad Quink! 
 
Leiderschap: anderen helpen veranderen door verandering van Mindset. 
Deze sessie van Arbinger was TOP!  We brengen een knappe set werkmateriaal mee op het vlak van Mindset, Change, Performane Management en Accountabilty. Kers op de taart: twee erg inzichtelijke en bruikbare modellen: de piramide van beïnvloeding en de Outward-Inward Mindset. Leiderschap voor elkeen: medewerker, management, sales, backoffice, ...
De real life video voorbeelden spraken tot de verbeelding. Om stil van te worden.  

 
Onderhandelen met Kracht. 
Ideeën en tools van Scotwork. Geef hen alles wat ze willen, aan de condities die jij acceptabel vindt. Onze leerinhouden voor negotiatietrainingen zullen er wel bij varen: een extra tool voor voorbereiding van de onderhandeling die kracht genereert. Waardoor ook de extra tips voor het voorstellen, de argumentatie, de 'proposal' op hun beurt ook bijkomend kracht geven. En als je de kaarten open op tafel kunt leggen (tot op zekere hoogte) win je zelfs nog bijkomend kracht wat je positie betreft. Ja, een krachtig vehaal.
 
Dag 4

Woensdag, de dag van de didactische sessies. Althans aan de hand van onze keuze... Onze score: 5/10. Jammer, en toch.

 
Expo nog even open. 
Een blitsbezoek. We zijn een eerste gesprek aangegaan met Simdustry. Een aanbieder van innovatieve business simulaties aan de hand van bordspellen. Wordt vervolgd op het Europese vasteland.  
 
Active Learning. 
Ongeveer 15 jaar geleden brachten we van de toenmalige nog genoemde ASTD conferentie een lijvig boek mee van Mel Silberman: Active Training. Welnu, er is op dit vlak weinig of niets veranderd onder de zon. De sessie gaf ons wel bevestiging dat deze werkvormen de juiste weg zijn: recente research blijft het bevestigen. 
 
Improv Training. 
T&C werkt al jaren met acteurs. Ook de werkvormen van Kapok zijn voor ons niet onbekend. En deze keer kregen we uiteraard een Amerikaanse benadering. En toch een met een hoog gehalte aan bruikbaarheid mits wat Éuropese culturele aanpassingen. De vaardigheden voor improvisatie in theater zijn erg gelijklopend met de gewenste op de werkvloer. We evolueren immers snel van de Informational Age naar de Conceptual Age. We namen een bundel attractieve werkvormen meer naar huis, gebaseerd op 3  principes: Agree, Contribute en Commit! Onmiddellijk toepasbaar in domeinen als communicatie, innovatie, teambuilding, service en klantgerichtheid. 
 
Microlearning - Mobile learning. 
Dat het zoveel aandacht krijgt geeft een onaangenaam gevoel, namelijk dat van een hype. De sessies zijn volzet, de boeken uitverkocht. We volgden een sessie die tot plan B behoorde. En of! Het resultaat was een E. Laten we het hier bij houden: we leerden het begrip 'skillbyte'. En dat microcontent gaat waar de lerende zich bevindt en daarom voorafgaand een specifieke analyse behoeft. We zijn sterke believers. Dus de term hype is misplaatst. Kijk maar naar T&C en Quink.  Al goed dat we eerder dit jaar in San Diego een mooie approach mochten aanschouwen en meenemen van Stephen J. Meyer
 
Boeken niet vergeten... 
 
Hopelijk hebben Delta Airlines en KLM ook cargofaciliteiten want de boeken gingen vlot over de toonbank, onze richting uit welteverstaan. Zonder in detail te treden hebben we leesvoer en referentiewerk van: The Arbinger Insitute (Leadership and Self-Deception) (The Outward Mindset), Connie Malamed (Visual Design Solutions), Jillian Douglas (Let Them Choose), Tony Bingham (The New Social learning), Sharon Boller & Karl Kapp (Play to Learn), Elaine Biech (The Leadership Handbook), Tricia Emerson (The Change Book), Mary Stewart (The L&D Book), Brandon Carson (Learning in the Age of Immediacy), Dan Seidman (The Ultimate Guide to Sales Training) en David Rock (Your Brain at Work). 

De laatste keynote was van Ronan Tynan, goud op de paralympics, dokter in de orthopedie en befaamd tenorzanger. Het laatste uur bestond uit een even mooie levensles als die van het begin van de conferentie. En bovendien sloot alles af met een muzikaal plot waarvan je hieronder een sfeerclip kan bekijken en beluisteren. Tot de volgende! 


 

Deel deze pagina:

Pinterest

CONTACT


Tel +32 (0)3 744 21 66 Mobiel +32 (0)475 70 54 86 Skype luc.keppens Whatsapp Luc Keppens Paul Chardômestraat 2 Bus 9-2   9150 Rupelmonde Let's meet & connect!

LEERQUOTES


Wens je af en toe quotes en interessante links te ontvangen over EQ-drivers, blended en embedded leren, free tools en interessante algemene weetjes over L&D?
Klik dan op onderstaande knop om je in te schrijven voor onze leerquotes. Kort, krachtig en die komen alleen je richting uit als we iets nuttigs te vertellen hebben!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

OVER ONS


T&C is eerst en vooral een opleidingsarchitect met een embedded en blended aanpak. Wij ontwerpen didactisch en neurowetenschappelijk leertrajecten op maat, geen alleenstaande opleidingsmomenten. Want kennis is één zaak, deze durven gebruiken en daadwerkelijk omzetten in vaardigheden een heel andere. We focussen op vaardigheden, attitude en gedrag, gedreven en bekrachtigd door emotionele intelligentie!

© Copyright T&C Services. Alle rechten voorbehouden.